Zorgeloos publiceren

Afgelopen woensdag woonde ik een workshop bij in het schrijflab dat Creatief schrijven (www.creatiefschrijven.be) ter gelegenheid van de Antwerpse Boekenbeurs (www.boekenbeurs.be) opbouwde in de Antwerp Expo. Vriendelijke laboranten ontvangen de bezoekers om een kijkje te nemen in het schrijvershoofd. Een ingenieus computersysteem ontwart het kluwen aan hersengolven en besluit hoe jij als toekomstig auteur aan de slag kan, of schrijf je liever thuis in je geheim dagboek?

Mocht hier toch een verhaal uit ontspruiten, dan kan ik je alvast volgende tips meegeven die ik opstak tijdens de workshop. Anderhalf uur lang nam An Leenders, directeur van Creatief Schrijven VZW haar publiek mee in het divers uitgeeflandschap.

Bij Creatief Schrijven kan je overigens ook terecht met al jouw mogelijke vragen over schrijven, vorming, begeleiding, schrijfdocentenopleiding en manuscriptbeoordeling. Met dit laatste start je reis door het uitgeeflandschap. Neem ook volgende drie tips mee tijdens deze start:

1. Laat je manuscript nalezen door meerdere mensen, niet enkele lezers uit je naaste omgeving maar zoek ook kritische proeflezers;

2. Schrijf een goede synopsis van ongeveer een halve pagina (A4);

3. Welke lezers wil je met je boek bereiken?

Wanneer je dat allemaal op een rijtje hebt, begint de échte zoektocht naar een manier waarop je verhaal in boekvorm het daglicht zal zien. Hieromtrent heb je twee mogelijkheden. Of wel via een erkende uitgeverij. Ofwel via eigen beheer, ook wel independent publishing genaamd.

A.Via een erkende uitgeverij. Wanneer je als auteur besluit in zee te gaan met een erkende uitgever, en hij met jou uiteraard, volgt er eerst een periode van wisselwerking tussen beiden. De uitgever geeft feedback en de auteur brengt wijzigingen aan in het manuscript. Daarna komt je afgewerkt en gedrukt boek terecht bij de distributeur (het Centraal Boekhuis) die het boek verspreidt naar de boekhandels en supermarkten met boekenaanbod. Verder geniet je mee van de publiciteit die de uitgever en zijn team aan jouw boek geven, opent de literaire wereld zich verder via het netwerk van je uitgever en bemachtig je misschien wel een plaatsje op de Antwerpse Boekenbeurs.

B.Via eigen beheer. Heel eenvoudig uitgelegd: je doet alles zelf. Je bent én auteur, én uitgever én staat in voor de sales, de marketing en de distributie. Wat dus een hele boterham is. Daar zijn ongetwijfeld voor- en nadelen aan verbonden.

Het allergrootste nadeel van uitgeven in eigen beheer lijkt mij dat je geen subsidies kan aanvragen voor je schrijfprojecten bij Literatuur Vlaanderen, geen subsidies kan laten aanvragen door organisatoren van auteurslezingen en je valt ook uit de boot voor heel wat deelnames aan wedstrijden. Op dit laatste is echter al een antwoord gekomen via de Alice Indie Boekprijs, die wordt uitgereikt aan een werk dat in eigen beheer werd uitgegeven.

Conclusie: voor mij lijkt het uitgeven via een erkende uitgever thans nog veel meer vruchten af te werpen, tenzij je enkel voor het maximaal aan royalties gaat, dan is het de afweging misschien waard. Uitgeven in eigen beheer kan een bewuste keuze zijn, en zoals dat bij keuzes gaat, is KIEZEN steeds “iets niet hebben”…. maar lezers, die vind je altijd 😉

%d bloggers liken dit: