Start to write

START TO WRITE

 

Zit Evy Gruyaert er voor iets tussen dat ik een boek ben beginnen schrijven? Misschien wel!Zonder dat ze het wist. Zonder dat ik het wist. Ik heb haar nog nooit ontmoet maar nu gaat het er wel van komen denk ik.

Ze gaf me in 2008 de aanzet om te beginnen lopen. Drie keer per week stak ik haar lieve stem in mijn oren en begeleidde ze me via de podcast van ‘Start to run’ naar de 5 km. Toen ik die in de benen had, motiveerde ze me om naar de 10 km te gaan. Samen liepen we heel wat af, die Evy en ik. Fysiek los van elkaar. Psychisch zeer dicht in mijn nabijheid, via mijn oren tot in mijn hoofd.

In 2018 liep ik een beetje doelloos rond. Herstellende van mijn burn-out wist ik ook niet meteen welk nieuw pad ik zou kiezen. Maar ik had wel een verhaal in mijn hoofd. Een verhaal dat ik uit mijn hoofd wou halen en op papier wilde krijgen. En toen streek Evy’s lieve stem weer neer in mijn hoofd. “Start to write” fluisterde die stem me toe.

Als bij toeval ontdekte ik een schrijfwedstrijd die Fintro in samenwerking met Creatief Schrijven organiseerde. De stand van Creatief Schrijven heb ik meermaals bezocht op de Antwerpse Boekenbeurs editie 2018. En telkens staarde ik me blind op de meterslange wand met marketing voor de schrijfwedstrijd. De wand vormde de scheiding met de naburige boekenstand op de beurs. De wand zorgde ervoor dat ik niet langer gescheiden bleef van een wit vel papier.

 

Ik begon te schrijven. En te schrijven. Het vloeide er in één keer uit. Ik zou binnen een maand mijn manuscript indienen om deel te nemen aan een wedstrijd. De opdracht was om een spannend verhaal te verzinnen. Die wending kon ik wel aan mijn verhaal geven en ik verzon er een moord bij. Een moord met een mogelijke opening voor een vervolgverhaal. Ik kroop letterlijk in mijn pen en alles werd levensecht. Ik beleefde mijn verleden opnieuw alsof het gisteren was en de moordenaar deed zijn intrede in mijn huis. Het voelde heel levendig maar vooral ook eng.

In diezelfde periode schreef ik mijn herstelverhaal tijdens een schrijfcursus aan de Herstelacademie te Antwerpen. Het schril contrast tussen de thrillerversie en het werkelijke verhaal maakte dat ik opnieuw mijn personaliteit begon te verliezen. Dat had ik eerder meegemaakt tijdens mijn burn-out en die weg wou ik niet opnieuw inslaan. Dus ik stopte met schrijven. Gedaan met de fictie. Einde van het spannend verhaal.

Totdat ik het een paar weken later opnieuw las. Het was te goed om het in de prullenmand te leggen. Ik moest het gebruiken, herwerken, herschrijven. Het spannend verhaal bleef overeind. Het geeft perfect de periode weer waarin de depersonalisatie plaats vond. Sofie werd een tijdlang Stella. Zo kon Sofie wegvluchten van haar burn-out en de aanvaarding ervan. Stella was stoer en sterk. Een durfal. Een waaghals. Een high sensationseeker.

Ik heb soms een duwtje in de rug nodig. Met de naambekendheid van de ‘start to’-reeks van Evy Gruyaert gaf ze me dat. Thx Evy! Hopelijk wil je mijn Proficiat-reeks ook lezen? ‘Proficiat met je burn-out!’ is verkrijgbaar vanaf september 😉

%d bloggers liken dit: