Met de dulle griet op pad.

Ben je ooit al eens uitgenodigd geweest voor een Bruegelbuffet? Dan heb je je op dit traditioneel Vlaams buffet vast te goed gedaan aan gebakken rosbief, varkensgebraad, kalfskop met mosterd, patés en worsten. En dan kan je je ook nog wel herinneren dat je met een opgeblazen gevoel de tafel verliet en de gastvrouw vriendelijk bedankte voor het stukje vlaai of de rijstpap die ze je nog wou aanbieden als dessert.

De Bruegeltafel is genoemd naar het feest dat te zien is op het schilderij ‘De boerenbruiloft’ van Pieter Bruegel de Oude. 450 jaar na zijn overlijden brengt onze hoofdstad dit jaar een eresaluut aan de Vlaamse meester. Hij spendeerde zijn laatste en tevens meest productieve jaren in Brussel, waar hij zijn inspiratie vond voor zijn werken ‘Winterlandschap met schaatsers’ en ook ‘De boerenbruiloft’.

In het imposante Dynastiegebouw in hartje Brussel werd een tentoonstelling met multimediatechnieken op poten gezet. Verwacht je niet aan het klassieke bezoek van een kunstgalerij maar ervaar het tot leven komen van Bruegels mooiste werken. (www.beyondbruegel.be)

Vorige week plande ik daarom een uitstapje naar onze hoofdstad om deze ietwat andere vorm van kunst te leren ontdekken. De weergoden waren ons niet goed gezind. Want terwijl de brandweer mijn lieve buurvrouw in ons plattelandsdorpje te hulp snelde om haar van de wateroverlast te bevrijden, schuilden mijn lief en ik onder een veel te kleine paraplu vlak voor één van de koninklijke residenties waar zelfs in dit hondenweer de wacht plichtsgetrouw elkaar met het nodige marcheren en stijve armbewegingen afwisselde.

Andere brandweermannen vonden het echter nodig uitgerekend die dag in de Wetstraat te staken en laat dit nu net de straat zijn die onze auto en ons nog scheidde van de tentoonstelling. Een parkeerplaatsje iets verderop en een wandeling langs de door helicopters en drones gadegeslagen taferelen in de Wetstraat, brachten ons uiteindelijk wel bij onze bestemming.

Het Dynastiegebouw geeft thans ook onderdak aan het Brusselse Plein Publiek waar ik een tafel had gereserveerd voor de lunch. Die bleek echter gesloten voor een privé-event. Dan maar enkele meters verder bij Bozar de lunch nuttigen in een kunstzinnige omgeving. (www.bozar.be) Weer goed voorzien van spijs en drank trokken we naar onze unieke kunstbeleving. Maar ook daar bleef ik een beetje op mijn honger zitten.

Kan je je het verschil inbeelden tussen een concert live beleven of het op televisie zien? Daar was deze tentoonstelling een beetje mee te vergelijken. Door het gebruik van multimedia kies je niet meer waar je zelf de focus op legt. Bepaalde stukken uit Bruegels werken werden er voor de bezoeker uitgelicht. Ik miste wel het avontuurlijke om als liefhebber de kunst in je op te nemen doordat er nu voor jou werd gekozen wat je zou zien.

De blikvanger van de ganse tentoonstelling is wel adembenemend knap. Door een 360-graden projectie van zijn meesterwerken word je letterlijk ondergedompeld in de wereld van Bruegel. Je zit mee aan de allereerste Bruegeltafel en dobbert mee op een schip aan de voet van de Toren van Babel. Dus je moet zeker niet wachten op een regenachtige dag om deze uitstap te plannen. Hij is met een stralende zon ook een verkoelende kunst-tip waard.

%d bloggers liken dit: