Tutti Frutti

Het zijn TUTTI FRUTTI-weken op school. Hiermee willen de juffen het consumeren van groenten en fruit tot een dagelijkse gewoonte maken bij de kinderen. Omdat je op school wel een opleiding krijgt maar het nog steeds aan de ouders is om op te voeden, worden we bij dit project nauw betrokken. En de komende weken mag je dat voeden letterlijk nemen want de koekendoosjes maken plaats voor de bananendozen.

Ik heb twee zoetebekken in huis die ook wel eens van zout houden dus kregen ze de laatste weken zoute crackers mee naar school in plaats van de gezoete versies. Maar ook die voedende droge koekjes blijven de komende weken onderaan in de kast liggen en wachten bang hun vervaldatum af.

Dus ik geef de dochters fruit mee. Groenten mogen ook. Al beperkt zich dat mijns inziens wel tot kerstomaatjes, komkommer en paprika’s. Eventueel nog een wortel. Veel andere variatie lijkt me er niet aanwezig te zijn op de Vlaamse markt om ongekookt, ongestoomd of ongewokt mee te geven. Want dat stukje qua praktisch denken werd ook bij de ouders gelegd.

In het fruit-assortiment boek ik meer succes. Ik schil appeltjes, mango’s en aardbeien. De bananen passen in de bananendoos, hoe krom ze ook gebogen zijn. Slimme uitvinder, die van de doos!

Ik word er zo enthousiast van dat ik meteen het broodbeleg ook gezonder wil maken. Ik twijfel of ik de speculaaspasta door een laag hummus zou vervangen. Misschien een brug te ver? De plak jonge kaas moet er wel aan geloven en het sneetje gebakken ei ziet er even geel uit maar doordat het ei van de kip van voke komt heb ik gewoon het idee dat het verser is.

Spontaan begin ik te dromen van die handige opbergdozen met veel vakjes waar de Japanners hun sushi en sashimi in vervoeren. De bento box. Maar hier in Vlaanderen nog niet zo ingeburgerd. Zou het een idee zijn om gezonde lunches aan te bieden op school. Ik zie mezelf al met een omgebouwd hamburgerkraam aan de schoolpoort staan: “de lunchbox” prijkt boven mijn half uitgestoken hoofd terwijl ik in de verse tomatensoep roer en de kleuters warm maak voor tofu in plaats van de gekende gehaktballetjes.

Uit mijn droom gehaald en terug de realiteit in vraag ik de oudste dochter naar haar schooldag terwijl we huiswerk maken aan de keukentafel. ‘O het was een leuke dag mama! We kregen nog voor de eerste speeltijd een snoepje van de juf. Zelfs twee. En daarna nog een paaseitje.’ Haar gezicht glunderde en ik kon alleen maar denken: het zijn toch Tutti Frutti-weken? Heb ik het verkeerd begrepen en is dat een naam van een snoepje? Dankjewel school voor het leuke idee, opvoeden begint dus echt wel aan de keukentafel.

%d bloggers liken dit: