Dopamine dressing

Uitgetest: de dopamine dressing.

Dopamine ken ik. Het is een prikkelende neurotransmitter die geproduceerd wordt in onze hersenen en ons aanmoedigt om iets te doen in ruil voor een beloning. Je lichaam maakt niet voortdurend dopamine aan maar geeft het vrij wanneer je volgens je hersenen beloond moet worden. Het plezierhormoon komt bijvoorbeeld vrij nadat je een succesvol verrassingsfeestje organiseerde voor je jarige partner. Eten kan ook voor een dopamine boost zorgen.

De dopamine blijft weliswaar in je hersenen circuleren maar zorgt wel voor de communicatie tussen je verschillende zenuwcellen in de hersenen. Er volgt een heerlijk gevoel van blijdschap, de beloning die je krijgt na een bepaalde (lichamelijke) inspanning.

Een dressing ken ik ook. Het exemplaar waar ik over beschik moest ik vroeger delen met mijn ex-man. Sinds zijn vertrek ben ik erin geslaagd zijn lege planken en hangers te vullen met kleding die mij op het lijf geschreven is.

Als ik de twee samen voeg, dopamine & dressing, dan ben ik instant een ervaringsdeskundige denk ik. Meermaals kocht ik nieuwe bloesjes, jurkjes, truitjes en schoenen om mijn dopamine te doen stijgen. En het aantal stuks in mijn dressing ging recht evenredig omhoog. Ik beloonde mijzelf met nieuwe kleding en werd daar zo gelukkig van. Toch de eerste dag dat ik het droeg. En misschien na een tweetal weken nog eens vijf minuten wanneer ik mij realiseerde dat ik mijn onbehaaglijk gevoel op een koopverslaafde manier had weggewerkt.

What’s in a name? Met dopamine dressing wordt blijkbaar toch mijn koopverslaving niet bedoeld. Het duidt echter op het effect op je humeur van kleurrijke stuks uit je dressing. Voor iemand die nogal onderhevig is aan moodswings door het winters weer vond ik het een test waard.

Door kleding in een felle kleur te dragen zou je meer zelfzekerheid uitstralen. Als we de trends voor SS19 volgen zullen we ons zeker in knalkleuren moeten hullen.

Ik neem de proef op de som en leg alvast mijn eerste outfit in kleurrijke tinten klaar om een gelukkige indruk te maken op mijn mede-cursisten in een nieuwe opleiding die ik volg (waarover later meer). Bij mijn voorbereiding vraag ik me af of ik hiermee niet vooral HUN dopamine ga laten stijgen bij het zien van zoveel diepgang in mijn kleurenpalet. Veiligheidshalve zoek ik mij een felroze ringmap uit zodat ik zelf ook een aandeel krijg in de verblindende kleurenpracht.

Vier dagen later is het zover. Na een parkeerprobleem waardoor ik 2 km moest wandelen van mijn parkeerplaats tot de ingang van het cursusgebouw plof ik me neer op de schoolbanken. Er hangt echt een haakje aan de banken om je (boeken)tas aan op te hangen. Het is een volledige meisjesklas. Een klaslokaal bevolkt door enkel vrouwen van rond mijn leeftijd. Lotgenoten? Gelijkgestemde zielen? Daar kom ik pas op het einde van de dag achter.

Één ding is zeker: ik val op met mijn knalgroene jurk tussen het vele blauw en grijs. Één medecursiste geeft me ook letterlijk een compliment in de damestoiletten. De overige “meisjes” keuvelen met me tijdens de koffiepauze en ik ben me totaal niet meer bewust van het effect van mijn jurk.

Pas ‘s avonds realiseer ik me dat hij toch wel zijn effect had. De knalkleur had me een boost bezorgd. Conclusie: test geslaagd!

%d bloggers liken dit: