Kerstconcert

Kan muziek boven je uitstijgen? Kerstliedjes blijkbaar wel. Althans zo voelde het vandaag toch tijdens het kerstconcert in de Zandvlietse kerk.

De plaatselijke fanfare verzorgde het voorprogramma en liet met toeters en bellen de diep indringende kersttonen de lucht in galmen. Het klonk magisch in de sfeervol verlichte kerk. De netjes gedirigeerde klanken werden op majestueuze wijze tegen het metershoge plafond samengebracht en samen vormden ze een lied dat werkelijk een streling was voor het luisterend oor van het talrijke publiek. Het moet sedert het huwelijk van het populaire dorpsmeisje geleden zijn dat de kerk nog zo afgeladen vol zat. Al was er onwaarschijnlijk ook veel volk tijdens de begrafenis van de graaf Le Grelle afgelopen vrijdag.

De halve cirkel waarbinnen de fanfare plaats had genomen werd na een uur weer ingeruild voor de klassieke opstelling van de kerkstoelen en het publiek telde af naar de komst van zangeres Sofie en haar band.

Rick De Vree praatte het zondagnamiddagprogramma aan elkaar en zorgde voor een vertrouwd Zandvliets gezicht binnen de kerkmuren. Volgend jaar kan deze jonge Zandvlietenaar misschien zijn leeftijdsgenoten mobiliseren om een tweetal uurtjes een kerkstoel warm te houden. Dit zou de gemiddelde leeftijd van de kerkgangers van vandaag alleszins wat naar beneden kunnen halen.

Maar aan enthousiasme ontbrak het de oudere generatie geenszins. Vanuit volle borst werden de bekendste hits van Sofie meegezongen. Nina Babet die al menig Vlaamse artiest op het podium ondersteunde mocht ook vandaag backingvocal verschijnen. Al was het misschien eerder (gezien de opstelling) een side kick vandaag.

Maar dan… dan kwam Sofie met de mededeling een special guest uitgenodigd te hebben. In mijn ooghoek zag ik al een tijdlang de Kerstman onderuitgezakt op een kerkstoel in de zijbeuk. Strategisch naast de preekstoel. Ik dacht dat het deel uitmaakte van een special act die zou volgen.

De special act kwam tevoorschijn vanuit het kamertje waar wij vroeger nooit mochten komen want daar kleedde de pastoor zich om. Verboden terrein. Maar een special guest mag nu eenmaal meer. Vol lof werd hij door Sofie aangekondigd en hij stak zowel solo als in duet van wal. Yannick Bovy een Belgische zanger die Engelstalige crooner en jazzmuziek brengt. Een mooie warme stem. Ik porde mijn lief die al enkele snaps van Sofie nam aan om nu hetzelfde te doen van Yannick. Wat hij gehoorzaam deed… maar met het teleurstellende resultaat dat de foto’s overbelicht waren door de combinatie van Yannicks lichte pak en de verlichting. Nu ik de foto’s herbekijk krijgen ze bijna iets magisch, iets engelachtigs, iets speciaals. En dat kan gebeuren op een zondagnamiddag in december tijdens een kerstconcert.

Met een heerlijk gevuld gevoel door zoveel rijke klanken vervoegden we ons op de mini kerstmarkt aan de kerk onder de talrijke Zandvlietenaren. De kinderen genoten van hun pannenkoek en wij van ons borreltje en gluhwein. Onder goedkeurend oog van de statige kerktoren die reeds een week voor kerstmis verwend werd met de allermooiste kerstklanken.

%d bloggers liken dit: