Quotes vanop de boekenbeurs

We zijn inmiddels in de helft van de boekenbeurs editie 2018. Er werd door de organisatoren bewust een pauze van drie dagen ingelast en donderdag 8 november aanstaande gaan ze opnieuw van start om nog vier dagen te knallen.

Ondertussen knalt het in mijn hoofd van de talloze ontmoetingen, lezingen en workshops die ik er volgde. Want behoudens een shopwalhalla voor de boekenliefhebber is het ook the place to be voor workshop-verslaafden zoals ik.

Graag deel ik enkele van de interessantste quotes en ervaringen die ik afgelopen week oppikte, vers van de pers, of liever, vers van de boekenbeurs.

Op zondag 28 oktober luisterde ik in het schrijfsalon naar Toni Coppers (o.m. auteur van ‘De jongen in het graf’) over hoe hij misdaadromans schrijft en op welke manier zijn personages vorm krijgen.

“Uitgeverijen krijgen talrijke manuscripten binnen maar zelden krijgen ze daar een uitleg bij. Motiveer een uitgever om jouw manuscript te lezen door te vertellen waarom jouw hartslag in dat boek zit.”

Op donderdag 1 november woonde ik de workshop gegeven door Valerie Eyckmans (o.m. auteur van ‘Het belang van schoon ondergoed’) bij die vertelde waar je heen moet als je tekst klaar is. Stap voor stap deelde ze mee hoe je jezelf in de kijker kan zetten. Ze zette zichzelf in de kijker door ons gewoonweg een screenshot van haar Instagram-pagina te tonen en haar laatste 12 foto’s vertelden in beeldvorm wie Valerie is.

Op vrijdag 2 november boeiden Vanessa Maes en Christel Cornelis (auteurs van ‘Blijven staan ondanks de storm’) me met hun lezing over hoogconflictscheiding. “Zuigkracht is groter dan de wilskracht” en daarmee bedoelden ze dat ouders in een echtscheiding er niet voor kiezen om meegezogen te worden.

Pascale Pérard (auteur van o.a. ‘AG’) vertelde op zelfde dag hoe ze in 2010 geïnspireerd werd door een half afgewerkt kunstwerk in zilver van een vriend en hoe dat leidde dat haar boek “AG”.

Op zaterdag 3 november volgde ik een lezing over het geluk bij de Belgen en bleken scholingsgraad en het bestaan van een relatie belangrijke factoren om dit geluk te beïnvloeden.

In de workshop zinzoeken door de schrijfcoach Joey Brown leerde ik vanuit een punt te vertrekken om verhalen te schrijven. Vele denken dat een punt het einde van een zin betekent. Voor Joey is een punt het begin van een creatie.

Gelachen heb ik tijdens het interview met Anke Michiels (auteur van ‘Kom maar op jongens’), Isabel Boons (auteur van o.a. ‘Van gin tot pap’) en Anneke Van de Voorde (auteur van o.a. ‘Opvoeding met een damper’) Deze drie mama’s schreven ieder in hun eigen stijl hun wedervaren neer omtrent opvoedingsperikelen. Ze probeerden vooral de mythe rond het moederschap te doorprikken op een door humor doorspekte manier. En geslaagd in hun missie.

Zondag 4 november was ik gecharmeerd door Bieke Ilegems (auteur van o.m. ‘Gezondig’) en haar “Ingeborg-van-den-Aldi gehalte”. Haar confrontatie met de perfectie van imperfectie was herkenbaar.

Dokter Michael Mosley (auteur van o.m. ‘Het slimmedarmendieet’) en Pascale Naessens (auteur van inmiddels 11 kookgidsen) namen hun publiek mee naar een heldere kijk op onze darmen. Wist je dat keizersnedes meer kans op datmbacteriën bij pasgeboren baby’s kunnen veroorzaken en dit op tienerleeftijd tot overgewicht kan zorgen?

En dan was daar Dirk De Wachter (auteur van o. m. ‘Liefde. Een onmogelijk verlangen’). De gesmaakte psychiater. Volgens hem verschijnt de liefde vooral in de gewone lastigheid van het dagdagelijkse. En in het steeds opnieuw verwondert zijn over het anders-zijn van de andere. Zijn woorden werden door moderne dans, woord en zang ondersteund door het collectief Drift.

Het werd een patchwork van lezingen en workshops en ik ben verrukt met het vervolg de komende vier dagen. Neem zeker eens een kijkje op de overzichtelijke website www.boekenbeurs.be en kies er een beklijvende lezing uit die bij jou past. Die 10€ inkom win je snel terug door al je opgedane informatie en gratis tijdschriften die uitgedeeld worden aan de verschillende standen…

  1. Hey Sofie, fijn om je te leren kennen en ‘fingers crossed’ met de Fintro prijs 😉

    Like

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: