Timemanagement

“Sorry dat ik te laat ben, maar ik heb deze cursus écht nodig!” Met die woorden viel gisteren de dertiende nog afwezige cursist het leslokaal binnen in een groot kantoor in Antwerpen met labyrintvormige gangen. Ikzelf was één van de overige 12 reeds geïnstalleerde leerlingen in de workshop over TIMEMANAGEMENT.

Nadat ik de jongste dochter nog voor het belgerinkel achter de schoolpoort had gelaten, versnelde mijn auto naar Antwerpen. Door mijn onderontwikkeld geografisch geheugen leek het me verstandig mijn gps in te schakelen en vooraf de locatie op te zoeken. Mijn bestemming bleek ergens achter de zoo van Antwerpen gehuisvest te zijn. De parkeermogelijkheden had ik echter niet onderzocht doch mits mijn portie parkeergeluk van de laatste maanden reed ik vlot mijn auto om 8.57u op de voor mij gereserveerde plek. Nog 3 minuten om het startschot van de workshop te halen. Een workshop waar ik gezien zijn onderwerp, echt niet te laat wou komen.

Want ik, de eeuwige planner, de voorbeeldige gebruiker van een bullet journal, ik wist toch wel goed mijn time te managen? Van dit idee ben ik halverwege de cursus wel meteen afgestapt.

Timemanagement werd in deze workshop gedefinieerd als de juiste dingen doen op het juiste moment, op de juiste manier met de juiste mensen.

De juiste dingen doen of effectief werken betekent dus niet meteen elk binnenkomend bericht of mail beantwoorden, iets waar ik me wel vaak schuldig aan maak. De voormalige president van Amerika, Dwight Eisenhouwer, maakte daaromtrent de prioriteitenmatrix op. Dit handig hulpmiddel bepaalt welke taken voorrang moeten hebben en zou veel tijdwinst en rust opleveren. Het proberen waard om eens uit te testen.

Het werd een leerrijke voormiddag met een gezellige groep leergierige timemanagers die stuk voor stuk hun valkuilen kennen en daar handige tools voor aangereikt kregen: de wet van Pareto, de pomodorotechniek, je doelen SMART denken.

Praktische oefeningen lieten ons, cursisten, kennis maken met de verschillende manieren om de tijd beter te beheersen. Bij het ordenen van de mails in volgorde van belangrijkheid ontstond er wel even discussie. Je werd verondersteld vervanger te zijn van een medewerkster van een kantoor waar net op je eerste werkdag een verhuis van kantoormateriaal gepland stond. Een aantal van mijn mede-cursisten zouden deze mail als laatste beantwoorden of zelfs gewoon negeren. Ik stelde me toch de vraag hoe lang ik vervanger zou zijn, want de verhuis tegenwerken door je afwezigheid leek me niet meteen constructief voor het opbouwen van een gezonde collegialiteit of teamgeest.

Wat ik nog frappanter vond en ik je meteen wil aanraden om eens te proberen is om je type werker of denker te leren kennen. Via een gratis test op www.16personalities.com ontdek je meteen je sterktes en je zwaktes en welke beroepen er bij je passen. Ik moet het alleszins al niet binnen het verhuizen van kantoormaterialen gaan zoeken, maar misschien past het organiseren van teambuildings beter bij mij?

%d bloggers liken dit: