De zoete aardappel

Gisteren was ik met mijn lief te gast op de Zomer fair op landgoed Olaertsduyn in Rockanje. Dit feel good event was niet alleen uniek door de mooie locatie rondom het landhuis maar ook door de unieke deelnemers waardoor het evenement een bijzondere klasse uitstraalde. In luxe tentjes werden de allerleukste spullen aangeboden voor je tuin, interieur en garderobe. Tussen de bosrijke lanen stonden de allernieuwste SUV’s opgesteld en werd je op de vrolijke tonen van de live muziek doorheen de mooie setting geloodst. In mijn geval rechtstreeks naar de food bars want die trekken toch steeds mijn grootste aandacht.

De keuze viel tussen de sissende gril met hamburgers, de verse pizzaoven van Bon Bon Pizza en de airstream caravan van Las Fritas. (www.buseventsolutions.nl)

Biologische friet met een Spaans tintje? Dat moesten we proeven! De aardappels werden met de hand gesneden en in hun schil gebakken. En toen kwam de moeilijkste keuze van de dag: gewone aardappelen of zoete aardappelen?

De gewone aardappel moet steeds meer plaats ruimen voor de zoete variant. Deze oranje bataat oorspronkelijk afkomstig uit Centraal-Amerika heeft zijn intrede gedaan als superfood en is niet meer van de hippe Vegan menukaart weg te denken. Maar is hij ook écht gezonder?

De zoete aardappel is eigenlijk geen aardappel maar een groente, namelijk een zetmeelhoudende knol. Vandaar misschien zijn duurder prijskaartje, zowel in de supermarkt als in het frietkraam.

Het is een nek-aan-nekrace als je de gezonde kenmerken van beiden bekijkt. Al bevat de zoete aardappel meer vitamines en mineralen en doordat hij meer vezels bevat, scoort hij lager op de glycemische index waardoor je bloedsuikerspiegel dus minder snel stijgt.

De vitamine A in de zoete aardappel is een bijkomend pluspunt: ze stimuleert de huidvernieuwing, houdt je ogen gezond, versterkt ons immuunsysteem en helpt je longen herstellen. Dus je begrijpt dat ik snel overtuigd was voor een puntzak zoete aardappel-friet…..

%d bloggers liken dit: