Le petit chateau

Met mijn linkervoet op de voorlaatste trede en mijn rechtervoet op de laatste trede van de betonnen trap voor de deuropening van “Le petit chateau” te Leffinge (West-Vlaanderen) drukte ik mijn rechterwijsvinger gedecideerd op de deurbel. (www.lepetitchateauleffinge.be) Gastvrouw Sabrina heette mijn lief en mij welkom in haar historisch pand.

Oorspronkelijk werd het huis gebouwd en bewoond door een Hoegaardse geneesheer. In 1876 werd het gebouw gekocht door Monseigneur Faict en geschonken aan het klooster van De Heilige Vincentius à Paulo te Heule. In 1880 kwamen hier de eerste kloosterzusters wonen en zij richtten hier een rusthuis en een lagere school op.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd dit gebouw een strategisch belangrijk punt van waaruit er regelmatig een Duitse verkenningsballon opsteeg om de frontlijn af te speuren. Het klooster werd om die reden ook vaak beschoten vanuit Belgisch Franse linie.

Sedert 1967 werd er geen les meer gegeven en tien jaar later verliet de laatste residerende zuster het klooster. Sedertdien kwam het statige gebouw opnieuw in privé handen en thans runt Sabrina Kindt er een B&B.

Als trouwe kijker van het televisieprogramma “Met vier in bed” waarbij B&B’s in België en in het buitenland door de eigenaars met elkaar worden vergeleken, kon ik me al wel iets voorstellen bij een persoonlijk onthaal en het warme gevoel geen nummertje in een grote hotelketen te zijn.

Sabrina toonde ons de gemeenschappelijke ruimtes waar gezelligheid troef was en de tijd te kort om het helemaal in me op te kunnen nemen.

De gebruikte kleuren en materialen samen met de hoge plafonds deden me een jonkvrouw voelen in dit prachtig ingerichte pand. Tot dan vond ik nog niet meteen de link met de benaming “le petit chateau”, al woonden sommige jonkvrouwen vermoedelijk wel in een kasteel.

Bij het bestijgen van de imposante trap voelde ik de adrenaline stromen om ons kamer voor 1000 en 1 nacht te kunnen ontmoeten. Het werd helaas slechts 1 nacht… maar de kamer was 1 uit de 1000. Dezelfde duurzame materialen werden gebruikt om ze een rijkelijke uitstraling te geven. En toen ik het hemelse bed zag voelde ik de link tussen de benaming en mijn prinsessenverwachtingen. Om over de badkamer nog maar te zwijgen. Het was werkelijk baden in luxe.

Ik sliep er onder de zachtste lakens ooit en genoot nog na van mijn vredige nachtrust toen het ontbijt gepresenteerd werd. Met een echtgenoot als bakker waren de broodjes kraakvers. De uit Duitsland afkomstige theesoorten werden vergezeld van een zandloper om exact de juiste blend te maken. Dat hier niets aan het toeval overgelaten werd, was wel duidelijk.

In een flits zag ik een andere jonkvrouw/gaste afscheid nemen van Sabrina, de gastvrouw, en las ik in stralend geel “mind walk” op haar rugzak blinken. Sabrina vertelde ons dat ze nog zeer ambitieus is met het uitbouwen van haar B&B in het aanbieden van rustmomenten aan haar gasten. Weldra zal niet enkel je prinsheerlijk verblijf in haar B&B plaatsvinden maar kan je kostbare tijd ook op een inspirerende manier ingevuld worden door retraites.

Ik zocht alvast op welke filosofie er achter de “mind walk” schuilt gaat en ben weer een workshop rijker binnenkort.

%d bloggers liken dit: