#breakfastsalad

Ik ben een krak in gezond ontbijten, al zeg ik het zelf… mijn ontbijtjes worden meestal gemaakt op basis van kokosyoghurt. Daarbij voeg ik wat seizoensfruit wegens goedkoper en tegenwoordig probeer ik zelfs een inspanning te doen om de keten van het veld naar mijn ontbijtkom zo kort mogelijk te houden. Liefst zit er maar één persoon nog tussen mij en het veld in, en dat is dan de landbouwer die het product teelt. Soms zitten er twee personen tussen: de landbouwer en zijn echtgenote. Die laatste zorgt er dan voor dat het uit haar houten kistje in haar boerderijwinkeltje in mijn recycleerbare en herbruikbare tas beland. Zo’n korte keten zorgt niet alleen voor een verminderde ecologische voetafdruk maar ook voor de wetenschap waar mijn appels vandaan komen. Mijn drone reikt echter niet zover om te bestuderen met welke pesticiden de Marokkaanse of Spaanse aardbeien bespoten worden. En ik heb nog geen enkele boer of tuinder gevonden die met webcams werkt noch een ezel die het voor mij in het zuiden wilt gaan halen.

Bij de yoghurt en het fruit voeg ik dan nog een handvol zaden en pitten en een snuifje kaneel. Het geeft de kleurrijkste combinaties en de zoetste lekkernijen. Ja, ik geef toe dat ik ‘s morgens meestal een gezond start neem.

Aan tussendoortjes doe ik niet vaak mee. Vooraleer ik het weet is het alweer gewoon tijd om één van de drie hoofdmaaltijden te nuttigen. Ik heb eerder last van “goestingskes” die ik mindful tracht te tackelen.

In mijn zoektocht naar een gezondere versie van mijzelf kom ik vaak interessante personen tegen. Met al even interessante meningen. En super interessante tips. Ik onthoud daarvan hetgeen wat mij onmiddellijk toepasbaar en integreerbaar lijkt in mijn leven. Keer op keer krijg ik opnieuw te horen welk gunstig effectief groenten op mijn lichaam (kunnen) hebben. Ik vul dan tijdens mijn avondmaal minstens de helft van mijn rond klassiek wit porseleinen bord met een verzameling groeten. Dit vergt vaak veel energie van me. Het wassen, snijden, koken, stomen of wokken van deze bron aan vitamines maken me zo leeg dat mijn dag er vaak om 17u al op zit. Tenminste, ik wou dat de dag er dan op zat want vaak begint hij dan pas met het huishouden en de zorg voor mijn twee jonge dochters.

Nu stuit ik op een zeer inventief idee! De ontbijtsalade! Mijn dag starten boordevol groenten? Ja, dat zie ik wel zitten. ‘S Morgens zit ik nog vol energie om dit klaar te maken en de energie die mijn lichaam haalt uit de veggies trekken me als een speer door de dag die ik om 17u afbouw met een kommetje kokosyoghurt. Ik vind het alvast het uittesten waard.

Waarschijnlijk kom ik de volgende weken weer zeer interessante personen met dito meningen tegen die me de addertjes onder het gras zullen verklaren. Maar dat zie ik dan wel weer. In tussentijd tikken mijn ongeduldige vingers #breakfastsalad in op Instagram en word ik overstelpt door kleurrijke kommetjes. Ik ben duidelijk niet de enige met dit idee…

%d bloggers liken dit: