Dokter Karavani en zijn kippen

Lifting, botox, snijden, het gebruik van hyaluonzuur. Stuk voor stuk technieken om in de reconstructie te werken. Zo werkt de natuur niet, steekt Dokter Ilan Karavani van wal tijdens de Feeling Forward Inspiration Day te Mechelen. Als we ons de vraag stellen “wat is het leven?” zouden we volgens dokter Karavani ook dichter bij het antwoord komen “hoe gaan we verouderen”. Dokter Karavani is als dermatoloog alombekend als specialist om huidveroudering aan te pakken.

Dan start Dokter Karavani met een versneld tempo in vertakt denken. Hij haalt een verhaal aan waarbij hij een kerstboom decoreert in zijn praktijk op het ogenblik dat enkele journalisten hem willen interviewen. (Waarom ze hem wilden interviewen lees ik inmiddels in een oud krantenartikel)

Die kerstboom deed hem denken aan het symbool van de hoop. De natuur doet het best goed zonder politici, mutualiteit en andere structuren. Al 3000 jaar functioneert de natuur goed.

Wij als mens kunnen daarvan leren, besluit hij. Hij maakt een vergelijking tussen een briefje van 100€ en een kip. Wat gebeurt er na een jaar? Het briefje van 100€ heeft misschien 1% opgebracht op je spaarrekening. En de kip? Die heeft 200 eieren gelegd! Een winst van 200% als je de eieren laat uitbroeden tot kuikens die dan uiteindelijk zelf kippen worden.

Opnieuw naar de economie toont Dokter Karavani een grafiek van de Dow Jones. Op een eeuw tijd maakt die een winst van 200%. Op een eeuw tijd?! Dat doet een kip op een jaar.

Net vooraleer ik een businessplan uitdokter over een kippenboerderij, bio uiteraard, krijgen we in zijn vertakt denken twee foto’s te zien. Één van een zetel van buffelleer, twintig jaar oud en redelijk afgesleten. De andere foto toont een mooi achterwerk van een twintigjarige vrouw. Die huid ziet er veel beter uit, doordat ze leeft, zegt Dokter Karavani.

Hij legt kort de werking van onze cellen uit. Weer volgt er een vergelijking met de bedrijfswereld waarin het belang om naar de kern/cel te gaan wordt benadrukt. Het succes van Sam Watson als oprichter van de discount-shops is te danken aan zijn begrip voor zijn werknemers. Hij hield rekening met hun feedback, met het feedback van zijn kern/de cellen van zijn bedrijf.

Ook in de politieke wereld kent met dat succes. Zwitserland respecteert het referendum van zijn bevolking, de cellen waaruit hun maatschappij werd opgebouwd. En Zwitserland doet het fantastisch goed, zelfs zonder één druppel olie in de grond.

Die wisselwerking tussen onze hersenen die gans ons lichaam aansturen en onze cellen zijn volgens dokter Karavani essentieel om huidveroudering tegen te gaan.

Hij licht echter nergens een tipje van de sluier hoe hij dat praktisch doet. Het regent vragen en hij deelt met de glimlach mee dat hij ook consultaties houdt in zijn Clinic te Antwerpen.

Wat ik eruit onthouden heb? Hoewel eitjes niet door iedereen gezond worden bevonden, keurt de Wereldgezondheidsorganisatie het consumeren van eentje per dag toch wel goed en hou ik de kippen van mijn vader goed in het oog. Want een winst van 200% op jaarbasis doet me vermoeden dat we binnenkort gouden eieren krijgen. Met die opbrengst kan ik misschien een consult bij dokter Karavani bekostigen en ben ik meteen mee in zijn vertakt denken over de kip en onze cellen en Zwitserland. Spaart me weer een denkrimpel uit…

%d bloggers liken dit: