Het MoMu

Het MoMu

Kaat Debo, de directeur/directrice van het MoMu, het modemuseum in Antwerpen werd door Vogue toonaangevend genoemd omwille van haar visie op mode. Meteen prikkelt zo’n aankondiging van deze gastspreker op de Feeling Forward Inspiration Day mijn belangstelling. Ik had jammer genoeg nog nooit van haar gehoord omdat mijn modemuseum zich tot voor kort tot Zalando beperkte. Nu ik haar vlot en vloeiend heb horen praten staat een bezoekje aan het museum in mijn achtertuin zeker gepland.

Toch zal ik daar nog tot 2020 mee moeten wachten vermits het gebouw in de Nationalestraat haar deuren tijdelijk heeft gesloten voor renovatie- en uitbreidingswerken. Een Antwerps architectenbureau zal de ruimtelijkheid van de inkomhal en haar houten trap behouden. Er komt een 800 vierkante meter aan tentoonstellingsruimte bij en plaats voor een eigen café.

Vermits mode veel aan dynamiek heeft verloren ging Kaat Debo op zoek naar oplossingen en toonaangevend voor haar stijl is dat ze telkens samenwerkt met de ontwerper om de tentoonstelling op te stellen. Zo wou ontwerper Dries Van Noten een mannelijk naakt van Rubens integreren in de expositie. Zulke aanvragen dienen theoretisch een jaar vooraf ingediend te worden maar door haar bevriend netwerk kreeg Kaat het klaar om na een telefoontje met de directrice van het Plantin en Moretusmuseum 30 minuten later een mannelijk naakt in het MoMu te verwelkomen.

Tot aan het einde van de werken stelt het MoMu buitenshuis tentoon. Kaat gaf ook enkele van haar persoonlijke favorieten mee als tip om de kunsthonger op modevlak te stillen. In het Victoria and Albert Museum te Londen kan je tot november 2018 de Frida Kahlo-collectie bewonderen. Vijftig jaar na haar dood krijg je een inkijk in een garderobe die nooit elders dan in Mexico getoond werd en een inzicht geeft hoe Frida Kahlo haar identiteit heeft opgebouwd om haar handicap na haar ongeval te camoufleren. Haar kleding vormen een combinatie van Westerse en Mexicaanse invloeden.

In het MoMu worden ook heel wat oude trouwjurken en doopkleedjes binnen gebracht. De conservatoren bekijken dan of de stukken in de collectie van het museum opgenomen kunnen worden.

Het favoriete stuk van Kaat Debo is ongetwijfeld een bontmantel met een apart verhaal achter de pels. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de Antwerpse Zoo genoodzaakt een aantal van zijn dieren af te maken. Één van de bewakers van de Zoo liet van een vacht van een gorilla een bontmantel maken voor zijn echtgenote. De goedbedoelde intentie rekening houdend met de omstandigheden van die periode geeft het verhaal toch een hartverwarmend aspect.

Na de verbouwing komt er ook plaats om een permanente collectie van de Belgische mode tentoon te stellen die een diepere kijk geeft op onze modegeschiedenis.

De verhalen van spraakwaterval Kaat Debo werkten inspirerend om binnen twee jaar nader kennis te gaan maken met het MoMu en te beseffen dat echte iconen zoals Frida Kahlo geen combinatiehulp kregen van Zalando maar droegen wat hun modebewuste zelf hen influisterde. Ik hou alvast de mot uit mijn doopkleedje zodat het over 40 jaar zonder calamiteitenplan opgenomen kan worden in het MoMu.

%d bloggers liken dit: