Delphine Boël

Delphine Boël. Als er één buitenbeentje van onze koninklijke familie bekender is dan prins Laurent, dan is het ongetwijfeld deze dame wel. Hoewel daar nu net het koninklijke schoentje wringt: heeft ze nu wel of geen koninklijk bloed? Het zal haar worst wezen… althans heden ten dage toch. Want uit haar onvrede over het onaanvaardbaar gedrag van haar vader, put ze een immense kracht aan creatieve energie.

Dat dat ooit anders was blijkt uit haar kunstwerken waarin ze rechtstreeks haar vader van antwoord dient. Toen haar moeder haar op haar 18de vertelde wie haar vader was werd Delphine ook meteen het zwijgen opgelegd. Even later kwam er een grote heisa rond datzelfde vaderschap. Deze emotionele rollercoaster zorgde voor een uniek schilderwerk waarin Delphine zichzelf in een wasmachine afbeeldt en ze met enkele verfstreken op doek een nieuwe dimensie aan het spreekwoordelijk gezegde “de vuile was buiten hangen” geeft.

Kunst is voor Delphine een manier om te spreken wanneer het met woorden niet gaat. Kunst hielp Delphine door haar moeilijke momenten. Mij viel vooral de kleurrijke en humoristische ondertoon op. Enkele van haar werken werden op zijden sjaals afgebeeld en ik zag een frêle vrouw toegedekt door de warmte van haar kunst.

Nog meer gecharmeerd was ik door haar humor. Ze vertelde me een leuke anekdote over haar schilderij “BLA BLA BLA ACT NOW”.

De verf van dit 2×2 meter grote doek was nog niet droog of er dook een koopster op in haar atelier. De vrouw zocht een uniek verjaardagscadeau voor haar jarige echtgenoot en vond dit schilderwerk uiterst geschikt. Dezelfde dag zorgde Delphine nog voor het transport naar het feestbeest. De volgende dag waren de kunstliefhebbers te gast bij Delphine en na het kraken van de fles champagne, op de verjaardag en de aankoop van haar werk, uitte de man zijn ongenoegen. Delphine vroeg hem of hij blij was met zijn cadeau. Dat kon de man nog beamen, maar zijn vrouw had een vreemde plek gekozen om dit schilderij op te hangen, namelijk boven hun bed… BLA BLA BLA, ACT NOW…

Een guitige glimlach verschijnt rond Delphine’s mond wanneer ze dit vertelt en ik kijk geamuseerd toe. Kunst is inderdaad een niet te onderschatten uitlaatklep voor emoties.

%d bloggers liken dit: