Huize Alberic

Vermits ons uitstapje deze week richting Kalmthout ging, zocht ik een restaurant in de buurt van hotel Jerom. Mijn voorkeur ging uit naar een intiem adresje waarbij ik een soort huiskamergevoel kreeg. Ook al zaten we in de tuin… specifieker onder een overkapping tussen de tuin en het restaurant van huize Alberic te Kalmthout (www.huize-alberic.be). Dit culinaire adresje werd vernoemd naar de voormalige eigenaar van het pand, een smid genaamd Alberic Plettinck. Het atelier in de tuin waar Alberic Plettinck zich terugtrok om tot rust te komen doet thans dienst als opslagruimte en de authentieke gordijntjes hebben iets nostalgisch.

Dezelfde rust vonden wij als gasten terug onder de overkapping met zicht op de groene tuin enerzijds en de open keuken anderzijds. De weerspiegeling van chef-kok Bram Van Gool in de beglazing van de achterdeur toonden me een gepassioneerde chef die nauwkeurig elk gerechtje afwerkt waarna zijn echtgenote Ann Mathijssen met een sierlijke elegantie haar gasten bediend. Bijna geruisloos is ze aanwezig en overschouwt ze haar zaal, die op deze zonnige avond plaats heeft genomen in de tuin. Manlief en ik hebben beiden nog nooit zo’n rust ervaren bij een gastvrouw in een restaurant.

De gerechten die Bram voor ons bereid zijn stuk voor stuk pareltjes en een ware sensatie voor mijn smaakpapillen. Mijn detoxkuur heeft mijn zintuigen scherper gesteld want ik word werkelijk overdonderd door de heerlijke combinaties van makreel en koolrabi, kalfsentrecôte en peulvruchten en tot slot de aardbeien met munt en amandelijs. Manlief kiest de aspergesoep met gerookte zalm, de entrecôte met rucola en de frambozen met vlierbloesem als dessertje.

Ik voel me werkelijk culinair in de watten gelegd en mijn hersenen draaien op volle toeren om een volgend gaatje in mijn agenda te zoeken om hier opnieuw op bezoek te komen.

Had ik een top tien van mijn favoriete restaurants, dan prijkt Huize Alberic zonder twijfel bovenaan en zou ik inmiddels alle andere negen namen vergeten zijn.

Het samenspel van de warme hartelijke ontvangst, de ingetogen sfeer, de culinaire hoogstandjes en uiteraard het aangename gezelschap hebben er een topavond van gemaakt. Of zoals huize Alberic met een quote citeert op haar website: “Good food is the foundation of genuine happiness.

%d bloggers liken dit: