Dag 1 detox preparation

Maandag. Zou deze dag willekeurig een naam gekregen hebben? De dag die wij als de eerste dag van de week zien werd door de Romeinen vernoemd naar de maan “dies Lunae”. Niet in alle talen wordt deze dag als de eerste dag van de week gezien. De Europese talen zijn het over de nummering van de maandag niet eens. In de talen die de maandag niet naar de maan noemen, maar naar zijn plaats in de week, beschouwt het Portugees de maandag als de tweede dag (segunda-feira), net als het Grieks, Δευτέρα, maar het Hongaars (hétfö, betekent letterlijk weekhoofd) en het Estisch (esmaspäev = eerste dag) als de eerste. De Slavische talen noemen de maandag ‘de dag na de zondag’, maar uit hun namen voor de dinsdag (tweede dag), blijkt dat ook de sprekers van deze talen de maandag als de eerste dag beschouwen. In het Ijslands zijn de zondag naar de zon en de maandag naar de maan genoemd, maar heet dinsdag ‘derde dag’, en donderdag ‘vijfde dag’.

Voor mij blijft maandag nog gewoon de eerste dag van de week. Omdat zaterdag en zondag zo samenhangend het weekend vormen en dat praktisch in mijn agenda beter uitkomt. Het lukt me ook beter om op maandag met een nieuwe gewoonte te starten. Of een oude gewoonte af te leren. Beide strategieën komen in bod tijdens mijn driedaagse voorbereiding voor de detoxweek.

De nieuwe gewoontes waarmee ik gestart ben liggen vooral in het aanpassen van mijn voedingspatroon. Gemakkelijkheidshalve koos ik voor snelle varianten in het ontbijtgamma. Nu leer ik chiapudding (?) maken en blend ik bananen met chlorella (?).

Op de vraag van mijn dochters “mama, waar komt de melk vandaan?” kan ik niet meer eenvoudig “van de koe” antwoorden, want rijstemelk en amandelmelk hebben hun intrede gedaan in mijn koelkast.

Couscous haal ik niet meer gewoon uit de verpakking, maar de mini witte korreltjes durumtarwe werden vervangen door fijngemalen bloemkoolroosjes. En vanavond maak ik voor het eerst spaghetti van courgettes. Ik geef toe dat ik zowel de bloemkoolcouscous als de courgettespaghetti liet klaarmaken door mijn trouwe vriend Albert. Tegen volgende week zoek ik nog uit hoe ik die nieuwelingen in mijn keuken zelf kan maken.

Zoals gezegd ben ik dus gisteren gestart met mij voor te bereiden op de eigenlijke detox. Als avondmaal maakte ik voor mijn dochters een pasta/pesto. Ikzelf waagde me aan een goed gekruide quinoa met hummus, tomaatjes, stukjes komkommer en enkele zwarte olijven. Vermits mijn ogen mee eten vond ik de presentatie van mijn Dinner ook belangrijk. In al mijn cursussen van de afgelopen maanden is blijven hangen dat natuurlijk licht het goed doet. Dus ik liep elke vijf minuten voor elke maaltijd gisteren mijn tuin in om een Instagramwaardige foto te maken. Ik had vooral veel zon nodig op deze maandag om mijn kiekjes de juiste filter te geven. De achterbuurman vraagt zich waarschijnlijk al de ganse dag af vanop zijn tweede verdiep wat die gekke buurvrouw nu weer van plan is. Wordt ze foodstyliste? Waarom drinkt ze rozig gekleurd water en wat staan die boeken of haar parfum tussen haar eten te doen?

Met mijn lauw bordje vervoeg ik me bij mijn dochters. Hun pasta is inmiddels op. De oudste vraagt geïnteresseerd wat ik ga eten en vraagt of ze een hapje mag proeven. Met ingehouden adem wacht ik haar verdict af. Goedkeurend begint ze te knikken en schuift haar leeg pastabord mijn richting uit om haar enkele lepels op te scheppen.

Maandag is de ideale dag om met nieuwe gewoontes te beginnen!

%d bloggers liken dit: