28/04/2018. The Book Café by Clavis (2)

Een droom die uitkomt

De eerste gaste die plaats mocht nemen op de grijsblauwe fluwelen zetel op de Claviszolder was Nell De Smedt. Eind mei komt haar eerste boek uit “Circe”. Voor Nell was het een dubbele bijzondere ervaring omdat ze uitgerekend op deze dag ook jarig was. Een sweet sixtien meisje die het eerste hoofdstuk uit haar eerste boek komt voorlezen. Ik was meteen gecharmeerd. De ietwat verlegen Nell stak gedurfd van wal door de spanningsboog in haar eerste hoofdstuk meteen groot te maken. Haar hoofdpersonage Fiona krijgt te maken met een bijna-doodervaring. Wanneer ze zich afvraagt of haar laatste uur geslagen is doordat ze in een benarde situatie beland met een wild zwijn, roept dit iets lachwekkends op bij Fiona.

Nell flitst in haar eerste hoofdstuk meteen een uur terug. Doordat Fiona’s vriendinnen niet kwamen opdagen, ging ze alleen op pad en belandde ze via een grillig geknipte opening door een omheining tussen een speeltuin en het bos waar een vreemd geluid vandaan kwam. Een paar seconden later voelde Fiona zich nog enkele tellen verwijderd van een uiterst pijnlijke dood wanneer ze de walgelijke adem van het zwijn heet tegen haar been voelde.

Deze spannende opener heeft me warm gemaakt om het ganse boek te lezen. De zorgvuldig gekozen cover met Nell in een gele regenjas op de achterzijde van haar boek past perfect bij de afbeelding van Circe in rugaanzicht op de voorzijde van het boek, getooid in zelfde geelkleurige regenjas.

Inspiratie voor de titel haalde ze uit haar studies Grieks-Latijn waarbij ze de Griekse mythologie bestudeert. Clavis was de eerste uitgeverij waar ze haar manuscript naar toe stuurde en deze samenwerking bleek meteen een schot in de roos te zijn. Nell heeft ook mee als tip dat je best een uitgeverij aanspreekt die jou ligt en dat je bovenal zelf in je verhaal moet geloven. Tot slot verklapt ze nog dat ze reeds aan een tweede boek werkt die zich meer in de criminologie situeert. Ik vind het nu al spannend!

Book and quills

Vervolgens wordt het heel hip op de zolder van Clavis. Via een vooraf gemonteerd filmpje deelt de Nederlandse Sanne haar vijf tips mee voor een goede boekenblog. Vijf jaar geleden ruilde ze haar thuisland Nederland is voor het stedelijke Londen. Van daar uit verzorgt ze haar YouTube kanaal bookandquills. In een paar swingende beeldopnames komen haar vijf tips aan bod:

1) denk vooraf goed na wat jouw blog uniek maakt: wil je alle Nederlandse boeken in de kijker zetten of maak je je lezers graag vertrouwd met typisch Nederlandse woorden?

2) Niet iedereen hoeft hetzelfde te lezen. Misschien lees jij wel net graag een heel oud boek en wil je daarover schrijven?

3) Blog bij voorkeur over boeken die je ook zelf zou willen lezen.

4) Schrijf AL je ideeën neer.

5) Maak vrienden want dit motiveert je, door te reageren op je comments.

6) En toch nog een ultieme zesde tip: deel je recensies met de uitgever, zij vinden dit ook fijn om te lezen en eventueel verder te delen.

%d bloggers liken dit: