28/04/2018. The Book Café by Clavis (1)

Enkele maanden geleden was ik voor het eerst te gast bij Clavis uitgeverij te Hasselt. Hun conceptstore zit verscholen in de mooie Abdijsite van Herkenrode. Ik volgde er toen een workshop “kinderboeken illustreren”. Tot mijn verbazing ontdekte ik via Chinouk Thijssen, de auteur van”fataal spel” dat Clavis niet enkel kinderdromen waar maakt, maar ook een aanbod heeft voor young adults. Dat ik me daar met mijn 37 lentes nog bij kan rekenen is misschien wat optimistisch maar ik waagde me toch aan het eerste werk van Chinouk Thijssen bij Clavis. (Lees daarover meer in mijn eerder blogbericht over “Fataal spel”.)

Haar schrijfdebuut bij Clavis triggerde me om de Facebook pagina van “Young Adults-Clavis Books” te beginnen volgen. Daarop las ik het aangekondigde evenement “the Book café by Clavis” op 28 april. Stel je daarbij geen bruine kroeg met veel te weinig licht voor waar tussen pot en pint enkele boeken werden besproken. Nee, ik kwam opnieuw terecht op de zolderverdieping van een gebouw op de abdijsite Herkenrode met zeer veel lichtinval en gezellige verse thee met koekjes.

Hoewel ik dus zin had in koffie na mijn autorit van een uurtje. Die werd bij mijn ontvangst nogal zwart aangekondigd als bureaukoffie. Maar vermits ik al een tijdje niet meer aan een bureau zat zou me dat vast wel smaken. Achteraf zag ik de verse theeblaadjes in gebloemde porseleinen theekannen verzorgd door Teastation (www.teastation.eu) me uitnodigend aankijken, en verstond ik meteen waarom het zwarte goud ietwat afgeschilderd werd. De lekkere koekjes volgens recepten van Toscaanse traditie van Basta sia buono (www.bastasiabuono.be) smaakten overigens verrukkelijk bij mijn bureaukoffie. Deze aangename ontvangst zette meteen de juiste sfeer voor de verdere namiddag.

Trots werd de namiddag voor jong adolescente boekliefhebbers ingezet met de aankondiging van de nieuwe website www.clavisyoungadults.com. Al het nieuwe leesvoer, recensies en evenementen zullen vanaf nu ook via dat kanaal te volgen zijn. Meteen werd ook de oproep gelanceerd voor “young ambassadors” die nog meer in de filosofie van Clavis mee kunnen varen en het belang van boeken via hun blog aan hun lezers kenbaar kunnen maken. Persoonlijk voelde ik me zelfs warm lopen voor dit idee, al spelen mijn 37 jarige lentes me daarin misschien parten.

Dacht ik….

Totdat ik de ganse namiddag meegenomen werd in een wereld die niet eens zo ver van de mijne staat. De perikelen waarmee young adults worstelen, die ken ik. De levensechte stijl waarin young adults-auteurs schrijven, die spreekt me enorm aan en beklijft me. Kunnen bijdragen door recensies te schrijven over en voor young adults en misschien ooit een eigen boek, dat motiveert me.

Zal ik alvast beginnen om in mijn komende posts een verslag te geven van mijn leuke namiddag bij Clavis?

  1. Hoi SoFie. Het gevoel van steeds opnieuw te moeten herhalen hoe je naam correct geschreven wordt is heel herkenbaar. Mijn ouders kozen bij mijn geboorte bewust voor Liesbet zonder h – alleen lijkt het merendeel van de mensen mijn die extra (in mijn geval overbodige) letter er wel aan toe te voegen. Ik schil één jaar met je in leeftijd. Nog eventjes alleszins want begin juli wordt ik ook 37 en eigenlijk had ik exact dezelfde reactie bij de zoektocht naar Young Ambassadors. Ik hou van YA-boeken en ik weet dat er geen leeftijdsgrens op staat … toch vermoed ik dat de uitgeverij eerder op zoek is naar lezers die zich nog niet bezighouden met het uittrekken van grijze haren. Die zwarte raafje wordt immers al een beetje grijs.

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: