Over basics

Ik wil het eens over de basics hebben. Niet over de witte T-shirt, little black dress en klassieke jeans in je kleerkast. Nee, over de basics in je keukenkastje. Ik heb een nieuwe top 3 staan.

Niet dat ik geen gerecht op tafel krijg zonder mijn nieuwe basics, maar deze drie keukenkastbewoners toveren mijn restjes vaak om tot smeuïge smaakveroveraars.

Want willen we niet allemaal een plan B wanneer het wegens tijdsgebrek of uitgelopen vergadering niet lukt om het vooropgestelde weekmenu op tafel te zetten. Als koningin van de lijstjes werk ik elke zondag een weekmenu uit en een daaraan gekoppeld boodschappenlijstje. Mijn ervaring leert me dat de overschotjes en restjes zich beginnen opstapelen. Daarvoor heeft een slimmerik “restjesdag” uitgeroepen. Maar volgens mij was het sowieso een man die dat bedacht vanuit zijn luie zetel toen zijn vrouw hem vroeg naar het frituur te gaan maar hij zijn zetel niet kon verlaten vermits hij gekluisterd zat aan zijn scherm voor een ongetwijfeld belangrijke voetbalmatch. “Schat, we eten de restjes wel op”. De arme schat die een gezonde trek in frietjes had maar tevens milieubewust was zette haar ganse Tupperware verzameling met restjes op tafel en einde discussie.

Maar zoals je merkt was deze voetballiefhebbende man niet gescheiden, zoals ik. En aten ze romantisch met hun gezin de overschotjes op van een ganse week. Als ik op zondagavond mijn restjes schik op een dienblad en mijn kinderen een spannende sprookjesfilm bekijken over een bal, weliswaar een gouden, en dan nog iets met een koppige kikker, zouden we het prinselijke elftal er gewoon bij kunnen vragen want we eindigen de week steeds met te veel eten dat over is gebleven.

Je zou kunnen opperen dat ik mijn porties beter moet afwegen en daar heb je gelijk in. Maar stel dat er toch een prins zijn weg naar ons kasteel vindt en vraagt mee te eten…? Je begrijpt het al, ik ben graag voorbereid.

Ik ben ook de oudste dochter van iemand die kon toveren met overschotjes en dat was blijkbaar een dominant gen dat ik heb meegekregen. Ik vind het gewoon geweldig om out of the box te denken.

Dus, mijn drie topingrediënten waarbij elk restje opgeleukt kan worden zijn:

1. Eieren, bij ons vers geproduceerd door mijn vader zijn acht kippen;

2. Curry, het kruid, dat zijn gele kleur dankt aan het kurkumakruid wat ons emotioneel in balans houdt, niet onbelangrijk op het einde van je stressvolle dag en met een boze en hongerige kleuter aan je been;

3. Iets van granen… pasta, rijst, couscous of quinoa (deze laatste bevat alle essentiële aminozuren en is een ideaal krachtvoer) Om je een idee te geven welke combi’s met mijn drie gele toppers ook mijn kinderen kunnen smaken: een torentje van couscous met een licht currysausje, groentenrestje en een spiegelei erbovenop, pasta met curryroom op een bedje van spinazie of andere groene groentjes met een hardgekookt eitje afgewerkt met pijnboompitjes…. het is een plan B voor de curryliefhebber of elke ouder met menukeuzestress….

%d bloggers liken dit: