Zoet & zout

Mijn twee meest ontwikkelde basissmaken zijn zoet en zout. Ik vind ze vreselijk wanneer ze samen in mijn mond terecht komen maar ik geef toe dat ze toch onlosmakelijk verbonden zijn. Dat viel vroeger al meermaals op tijdens die vervelende periode van de maand. Vooraleer ik getergd werd door allerlei krampen zelfs op plaatsen waarvan ik niet dacht dat ze per sé vrouwelijk waren, kon ik me al laten gaan in een combinatie van zoet in de vorm van chocolade en zout in de vorm van borrelnootjes. Met een tussenpauze van welgeteld vijf minuten. Ik was dan zo druk bezig met het verkennen van mijn smaakpalet dat ik plots alle zijdelingse steekjes in mijn lijf vergat.

Sindsmijn hormonale huishouding wat beter onder controle lijkt doen die vreetbuien zich niet meer voor. Maar het is erger geworden! Ik eet nu dagelijks zoet na zout. Ik heb zopas enkele fijne kruiden ontdekt die mijn gerechten een verfijnde toets geven en een zoute nasmaak. Mijn frisgekoeld vers kraantjeswater (dat zou gezond zijn & goed voor onze ecologische voetafdruk) spoelt de eerste zoute smaak mee weg. Wat er dan gebeurt heeft waarschijnlijk niets meer met mijn smaakpapillen te maken doch veel eerder met mijn hersenen. Toch blijf ik mijzelf wijsmaken dat mijn smaakzin opnieuw in evenwicht moet gebracht worden. De zin naar zoet duikt dan zo fel op!

Ik probeer de zoete zonde in een miniversie naar binnen te spelen. Ik ben zo blij met de mini’s van allerlei soorten zoete cakejes en snoepjes. Tegenwoordig volstaat één kleine praline of paaseitje ook al.

Nu ik er iets langer bij stil sta, kan ik me wel vinden in een zoute knabbel en een zoete babbel. Of bubbel.

En op dat vlak mocht ik net enkele pareltjes ontdekken. Want parelen doen ze in je mond. Ik kwam ze tegen op een beurs. Ze gaven me een blik van herkenning. Uit mijn ijskast zelfs! Met de feestdagen kocht ik een mooi ogende fles sprankelende Lolea “Spumante white wine & fruit cocktail”. Tussen het feestgedruis door was ik haar helemaal vergeten te degusteren.

Op die beurs zag ik al haar grappige zusjes in een soort mini-winkeltje. Na een leuke babbel met de verdeler van Lolea in het Gentse (www.lolea.be) gingen mijn vriendin en ik aan de bubbel(s) en zorgden we voor een voorraadje voor thuis. Met bijpassende ijsemmer. Naast de hartige zoute aperitiefhapjes stond mijn pareltje afgelopen zondag te blinken. En ze werd meer dan goedgekeurd! Zowel de “frizzante sangria” in wit en rood als de “spumante wine & fruit cocktail” in wit en rosé hebben mijn smaakpapillen veroverd en zullen de ganse zomer mijn trouwe metgezel worden op al mijn feestjes en aperitiefmomentjes. Wat kan de combinatie van zout en zoet toch goed smaken. Santé!!!

%d bloggers liken dit: