Brain dump

Gisteren organiseerden verschillende Standaard Boekhandels in het Antwerpse een kennismaking met het creëren van je eigen “bullet journal” onder leiding van Sarah Vens, de beheerster van de Facebookpagina “bullet journal België” in samenwerking met Mus (www.muscreatief.nl)

Ik was zelf te gast in de Standaard Boekhandel te Kapellen (www.standaardboekhandel.be) en met mij nog enkele andere creatieve dames, of creatieve dames in wording.

“Bullet journal?” Zal je je nu afvragen? Ja, ik geef toe dat ik ook even ging googelen alvorens ik wist wat het was. Eenvoudig uitgedrukt is het een agenda waarin je ook al je to-do-lijstjes & bucketlists bewaard. Voor de oorsprong en de ingewikkeldere uitleg moet je gewoon even googelen. Je zal er dan prachtig met de hand vormgegeven dagboekjes aantreffen en zo vaak de moed verliezen om ermee te starten. Net als ik een jaar geleden. Het leek me zo veel werk. Terwijl je eenvoudig een voorgedrukte agenda kon kopen. Of misschien als nieuwjaarsgeschenk bij je bank kreeg.

Ik ben volledig akkoord. Tot op die kille augustusdag vorig jaar tijdens mijn ziekenhuisopname. Een gans weekend zat ik gekluisterd in mijn kamer en ik had geen idee hoe die twee dagen nuttig door te brengen. Uit verveling bracht ik een bezoek aan het ziekenhuiswinkeltje. Tussen de tijdschriften viel een mooi vormgegeven boekje me meteen op.

Ik bladerde er eens in maar het was hartstikke leeg. Terwijl ik vol verbazing naar de lege pagina`s staarde, zag ik dat ze niet helemaal wit waren. Hele fijne puntjes herhaalden zich om de 4 mm van links naar rechts en van boven naar onder. Ik dacht dat dit misschien een spelletje was en ik er één of ander dier in moest ontdekken.

Het handboek ernaast gaf enige duiding. Dit was de basis voor een bullet journal. Zo zag dat er dus uit?! Als ik er dieren in wou vinden, dan zou ik die zelf moeten tekenen.

Tevreden met mijn aanwinst trok ik naar mijn ziekenhuisbed en installeerde me om een gans weekend met dunne zwarte stiftjes kadertjes te tekenen en week per week voor te schrijven in wat achteraf mijn eerste bullet journal zou worden. Toen de basis klaar was, waagde ik me aan het tekenen van enkele bladeren bij de maand november en een kerstkrans voor december. Een poesje in een boom en een spin in een web versierden de oktober-pagina’s.

Pinterest staat vol ideeën om je agenda op te leuken. Zelfs met de tips “gewoon doen, maak er je eigen ding van”, heerste er gisteren nog twijfel aan de workshoptafel om ermee te starten. En daar heeft Mus nu enkele handige hulpmiddelen voor bedacht. Wanneer je gekozen hebt voor één van de vele mooie vormgegeven boekjes (in verschillende formaten verkrijgbaar) dan kan je met de sjablonen van Mus je eerste kadertjes tekenen waarbinnen je de dagen van de week schrijft eventueel met behulp van dezelfde sjablonen. Mus heeft ook kits met washi tape en stickers om je pagina`s nog meer te personaliseren wanneer het teken-gen je niet meegegeven werd. Dus je hebt nu geen excuus meer om dit uit te testen. In de Standaard Boekhandel liggen overigens handige folders van Mus met in de eerste helft mooie voorbeelden en een overzicht van hun productgamma en in de tweede helft van het schattige boekje kan je beginnen oefenen op de blanco pagina`s met fijne dots die dienen als steun voor het aflijnen van kaders en banners.

Dus waar wacht je nog op? Ga zo’n boekje halen en laat je helemaal gaan. Waag je desnoods meteen aan handlettering, nog zo’n woord dat je zeker moet googelen om deze kunstige vorm van schrijven te ontdekken.

Had ik je nu het nut al uitgelegd van een bullet journal? Op Instagram wordt overigens #bujo ook gebruikt om deze hype aan te duiden. Wat het mij heeft opgeleverd is een verzamelwerk van al mijn lijstjes. Gedaan met het verliezen van post-its want al je info kan je nu op één plaats terugvinden. Wil je noteren hoe snel je vorderingen maakt met het opbouwen van je loopschema? Dan kan je daarvoor een “tracker” inschakelen. Gewichtsverlies, het aantal liter water per dag of het weer? Prachtige trackers zijn terug te vinden op het internet.

Waar ik de grootste fan van ben, is de “Brain dump”. En het werkt nog ook! Vaak kan ik rondlopen met zoveel zaken aan mijn hoofd en ze van me afschrijven in een braindump in mijn bullet journal geeft instant verlichting. Test het maar eens uit in het oefenschriftje. Op een blanco pagina een nieuwe start mogen maken, dat is toch fantastisch?

  1. Ik ben nu al wat jaartjes ‘bujo-afhankelijk’ – maar die blanco pagina?.. Ik kan me er nog steeds op verheugen (en erom zenuwen)! Gisteren heb ik van mijn zusje een LT (leuchtturm1917) cadeau gekregen en ondanks dat ik pas nog een nieuw Bullet Journal ben begonnen jeukt het enorm om ook alvast in mijn nieuwe exemplaar aan de slag te gaan. Dus bij deze dan ook de waarschuwing: ’t is een tíkkeltje verslavend 😉

    Like

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: