Paraskevi (vrijdag) deka (tien) tria (drie) FOBIE

Vrijdag de dertiende vandaag. Wie het ooit verzonnen heeft weet ik niet, maar het is hem toch gelukt om dat stukje bijgeloof er bij me in te stoppen.

Als je in het christendom naar de oorsprong van deze bij-gelovige dag gaat zoeken, lees je dat Jezus gekruisigd werd op een vrijdag en dat daar 13 mensen rondom stonden. Blijkbaar niet zo’n goede combinatie. En vrijdag de dertiende was voor de christenen al een moeilijke dag, want Adam en Eva moesten uitgerekend op die dag het Paradijs verlaten, luidt een verhaal.

Vermoedelijk komt de mythe eerder uit Amerika overgewaaid en hebben we dat net als Valentijnsdag in onze maatschappij opgenomen. Films zoals “Friday the 13th” versterken het enge gevoel alleen maar. En dat dit ver kan gaan bewijst de keuze van een Nederlands hotel om geen kamer nummer 13 te nummeren. Je kan er in het bijhorende restaurant zelfs niet plaatsnemen aan tafel nummer 13 want ook dat sloegen ze over. Ook de stoelen in een trein of vliegtuigen zouden nummer of rij 13 missen…

Vrijdag de 13de zou ook een psychologisch effect hebben op beleggers. Toch pakte de beurs haar grootste rendement ooit op vrijdag de 13de in 1929, het jaar van de wereldcrisis en werd dat tot op heden nog niet geëvenaard.

Eigenlijk zouden er net veel minder ongelukken gebeuren op vrijdag de 13de nét omdat we veel voorzichtiger zijn die dag. Hoewel ik mijzelf niet met een zwarte kat op de arm onder een ladder zie doorlopen, maar dit doe ik op geen enkele dag…

Als ik bruusk moet remmen met mijn auto omdat een zwarte kat zonodig de straat wenst over te steken, dan wil dat toch maar gewoon zeggen dat die kat ergens naar toe gaat?

Het is blijkbaar ook heel streekgebonden want in Spanje, Griekenland en Zuid-Amerikaanse landen moet die 13de dan weer op een dinsdag vallen om ongeluk te brengen. In Italië kijk je dan weer beter wel uit voor het ongeluk op een vrijdag maar moet die dan op de 17de vallen.

Ongeluk zit in een klein hoekje. Gelukkig is de wereld rond. Zal ik eens kijken of de Lotto een speciale trekking organiseert vandaag?

%d bloggers liken dit: