Fataal spel

Wat maakt een boek een goed boek? Ik denk dat dat heel subjectief is. Persoonlijk zocht ik mijn titels in het romantische genre of chicklit. Door mijn hogere gevoeligheid had mijn leven al snel een dramatisch kantje dus liet ik te confronterende boeken naast me liggen. En thrillers waren al helemaal niet aan me besteed. Ik spring al een meter in de lucht bij het horen dichtslaan van de zijpoort bij een felle windvlaag en kruip achter een kussen wanneer het bij de televisieserie Gent West te bloederig wordt. Wanneer de drama tijdens een film wordt opgebouwd door de onheilspellende klanken van de achtergrondmuziek en deze luidkeels door de boxen van de filmzaal galmen knijp ik mijn lief zijn hand knalblauw en bezit ik blijkbaar een kracht waarvan ik niet wist dat ik ze had.

Onlangs volgde ik een workshop bij Clavis Uitgeverij te Hasselt. (www.clavisbooks.com) De mooie abdij van Herckenrode is een prachtige locatie geworden waar ook de conceptstore van Clavis verborgen zit. Bij het uitspitten van hun Facebook-pagina zag ik dat Clavis ook een “young adult” reeks had. Afgelopen zaterdag reed manlief mij naar Rotterdam voor de boekpresentatie van “Fataal spel” door Chinouk Thijssen. (www.chinoukthijssen.nl) De afgesloten A4 zorgde er voor dat we er bijna een uurtje langer over deden dan de normale reistijd. Ik had haar Clavis-debuut toen nog niet te pakken gekregen in België maar ik wou haar heel graag ontmoeten en mijn eerste boekpresentatie meemaken. Laattijdig sloten mijn lief en ik aan bij de andere luisteraars. In een interview-stijl gaf Chinouk één en ander prijs over haar voorkeuren in het literaire wereldje en over haar laatste boek. Ook reeds een preview naar de trilogie over de balletwereld die er aan komt en waarvan deel één dit najaar reeds te lezen zal zijn.

Toen ik haar benaderde voor een gesigneerde versie van “Fataal spel” voelde ik haar warme persoonlijkheid. Die overigens ook al duidelijk was bij de presentatie.

Op een dikke twee dagen heb ik haar boek uit gelezen. Ik voelde meteen een sympathie voor het hoofdpersonage vermits ikzelf ook een twee jaar jongere zus heb. Achteraan in het boek komt een verwijzing naar het liedje “Shelter” van Birdy. Tijdens de laatste hoofdstukken las ik het boek uit op de diep indringende tonen van deze song.

Wat heb je me weten te raken Chinouk. Je bent erin geslaagd de emoties zo te beschrijven dat ik me ze levendig kon inbeelden. Je hebt me stof gegeven tot nadenken. Over het verleden. Over het heden. Maar ook over mijn toekomst. En als je dat als schrijver klaar krijgt, dan heb je volgens mij een goed boek geschreven. Terwijl de laatste tonen van “Shelter” door mijn box weerklinken, verliest een bloem uit mijn vaas haar hoofdje en valt het dwarrelend neer op de keukentafel. Ik blijf kalm zitten en knijp in niemands hand. Een kleine glimlach tovert zich rond mijn mondhoeken. Toeval bestaat niet. Wanneer je “Fataal spel” gelezen hebt, zal je dit kunnen beamen. En zo ben ik weer een genre rijker in mijn boekenkast.

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: