23/03/2018. Over orde en ook een beetje over kleur

Ik hou van orde. Ik droom van een reusachtige boekenkast waarin ik mijn verzameling boeken niet zou sorteren op titel maar op kleur. De grootste veranderingen in mijn leven vonden plaats tussen mijn 25e en 35e levensjaar. En daarmee veranderden ook de titels van mijn boeken. Vooral in het non-fictie wereldje. Van woonkamerrenovatie tot tuinaanleg, van bruiloften tot zwangerschapsdagboeken, van baby’s eerste hapje tot relatiebreuken, van burn-out tot healthy food. Al deze onderwerpen vonden hun weg naar mijn boekenschap. En van het schap zijn ze verhuisd naar een kast. Maar ik kan hun veelkleurigheid niet bewonderen achter de gesloten deur dus wil ik een open boekenkast centraal in de woonkamer. Een beetje symbolisch vermits de boeken ook stuk voor stuk een periode centraal stonden in mijn leven.

Het idee waarom ik ze wil sorteren per kleur en dan nog liefst volgens de kleuren van de regenboog haal ik uiteraard ook uit één van mijn boeken. Het zou rust brengen. En laat dat nu net de rode draad zijn doorheen al mijn titels. In elke fase van mijn leven zocht ik naar hulpmiddelen om rust te creëren. Ik hou wel van de rust die orde creëert.

Diezelfde orde trekt me dan ook overal aan. Wil je mijn aandacht, zorg er dan voor dat de tafel kaarsrecht gedekt is, dat je mapje met brochures netjes ligt of dat je potjes prachtig gestapeld staan. Dat laatste trok mijn aandacht op een beurs. Verschillende foodstanden brachten hun producten aan de man en hoe netter de stand, des te enthousiaster werd ik om het product te gaan beoordelen op zijn smaak. Mijn ogen eten namelijk ook mee.

Was het karma dat mijn lijf, dat net voldaan was door het verorberen van een grote smos hesp/kaas, zich bewoog richting een kraampje dat bio havervlokken aanbood? Met de klinkende naam KarmaKarma (you are wat you eat) werden vier soorten bij havervlokken voorzien van subtiel gekleurde etiketten met productomschrijving. En daar gingen mijn ogen in eerste instantie op af want ik zag meteen regenboogkleuren. Niet onwillekeurig gekozen kleuren maar kleuren die zachtjes in elkaar overvloeiden en representeerden wat het potje havervlokken bevatte. Een warm geel voor de versie met abrikoos, een vurig rood voor de berries, bruintinten voor pecan en hazelnoten en een diep paars voor de chocoladevariant.

Het gezicht achter het product gaf me een vertrouwde indruk door haar zwarte jurkje dat ik herkende uit mijn eigen kleerkast en blijkbaar zag zij iets in mijn rode teddy jas.

Maar met het gure winterweer dat te pas en te onpas in België opduikt, kon ze me niet overtuigen om mijn dierbare jas te ruilen tegen enkele van haar dierbare haverkindjes. Ze kreeg me wel overtuigd om de vlokken aan te kopen en ik heb net een tête à tête achter de rug met de gele cup. Omdat in het miezerige België een streepje geel nooit misstaat. Met een gezond gevoel in mijn maag na het degusteren van mijn ontbijt droom ik nu stiekem van een vitrinekast in mijn keuken. Want geef toe, die cups zouden daar zo mooi in staan, gesorteerd op kleur.

P.S. Wil je ook betoverd worden door de stralende tinten van een cup havervlokken? Neem dan zeker een kijkje op www.karmakarma.be.

%d bloggers liken dit: